DettyDesign Lakberendezés

Fűthető asztal: a kotacu

“A tradicionális japán házak eltérnek a nyugaton megszokott épületektől. Míg nyugaton a zömök, erős falak jellemzik az építészetet, addig Japánban a természeti katasztrófákra (földrengés, cunami) felkészülve inkább a könnyű újjáépíthetőségen és a nagy halálozási arány elkerülésén volt a hangsúly. Ennek megfelelően a házak fából és papírból készültek.” (Wikipédia)

A legtöbb japán épületet a nyári fülledt meleg időre tervezték és tervezik ma is. Nagyon sok régi ház fából épült, amik nem hőszigeteltek. Télen náluk is előfordul 0 fok körüli hőmérséklet, ami nem vészesen hideg az utcákon, ahol mindenki mozog, viszont egy otthonban bizony már jól fel kell öltözni, hogy elviselhető legyen. A szigetelés hiánya és a huzatos házak miatt a fűtés nagyon drága. Sokan csak 1-2 szobát fűtenek be, a többi helyiségben vágni lehet a hideget.

A japánok nagyon találékonyak, hideg ellen is van pár ötletük. Ilyen pl. az automata wc ülőke fűtés. Sokszor télen ez a kis helyiség a lakás legmelegebb pontja.

A hagyományos japán nappaliban elengedhetetlen az alacsony asztalka, a tea-asztalka, amely mellett párnákon törökülésben ülnek, vagy térdepelnek.  Ez a lakás szíve, e mellett fogadnak vendégeket, e köré gyűlnek esténként, itt beszélgetnek, étkeznek. Ezt a bútordarabot ősszel és télen felváltja a kotatsu (kotacu) – fűthető asztal. Az asztallap aljába elektromos fűtőberendezést szerelnek, amely le van takarva vastag takaróval, majd erre kerül az asztallap. Fűti a lábakat, melegen tart annyira, hogy hideg időben ez alatt akár szunyókálni is lehet.

Kotacu.-1 Kotacu.-5Kotacu.-4 Kotacu-7

Modern változatok, mikor az asztalt egy nagy kanapé közepére állítják: 

1 2 3 4 5

Képek és képek

1380699643_03

Egy mai japán életkép Kép

 

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között.

.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: http://dettydesign.hu/hirlevel/

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!