DettyDesign Lakberendezés

Álcázott radiátorok

Fűteni kell. Télen. Ugyan pár nap, és itt van az első tavaszi hónap, de a fűtésszezon vége még odébb van. A tavasz kezdetével viszont kezdődnek a nagy átalakítások, felújítások az otthonokban. Nagy dilemma ilyenkor, mi legyen a radiátorral.

Ma már a tervezők legtöbbje tudja, hogy a forma és funkció nem zárja ki egymást. Magyarul, lehet szép az is, ami hasznos. Fantasztikus design radiátorok léteznek napjainkban, ránézésre sokszor nem is lehet eldönteni, hogy fűtőtestről van szó. A formai és színbeli választék óriási, csak pénztárcánk szabhat határt a vásárlásnak.

Egyszerű festéssel könnyű elrejteni. Kép

Aki viszont nem engedheti meg magának, megtartja régi öntöttvas radiátorát, vagy lapradiátorát. Azért azt még hozzá kell tennem, hogy ma egyre népszerűbbek a klasszikus öntöttvas radiátorok. Legkeresettebbek a díszített mintájúak. Akinek van ilyen darabja, nem biztos, hogy meg kell tőle válni. Sőt, ne is takarja el, szobája díszévé kell tenni egy kis gondoskodással, felújítással.

Egy korábbi munkám során merült fel, hogy hogyan takarjam el a hálóban a radiátort. Egy panellakás lapradiátoráról van szó, nem szép, viszont ha karban van tartva, nem annyira vészes. A tulajdonos ragaszkodott hozzá.

Mégis, milyen esetekben érdemes takarni a radiátort? Egyszerű, bármikor, mikor nem tetszik, mikor nem oda illőnek érezzük, vagy mikor kevés a lakásban a tárolásra alkalmas felület, és be kell vonni az ablak körüli területeket is. Olyannal is találkoztam már, hogy a fűtőtest nem az ablak alatt állt, hanem elfoglalta az egyetlen! bútorozható fal egy részét. Természetesen burkolni kellett tárolók létrehozásával.

Aki a radiátor burkolásán töri a fejét, gondolnia kell a levegőáramlás biztosítására. Máskülönben a fűtés nem lesz megfelelően hatékony.

A következő képek adnak egy kis inspirációt, hogyan rejtsük el fűtőtesteinket. Legkedveltebb burkoló anyagok: perforált rétegelt lemezek és fémlemezek, láncok és kötelek melyek radiátor fölé erősített polcokról lógnak, textilek.

Mikor megtartották és kiemelték az öntöttvas radiátort. Kép

Itt a design szerves része a festett radiátor. Kép

Ülőpad kerülhet rá. Kép

Egy nagyon okos megoldás: erre a tálalószekrényre hőtartó márványpult került, így melegen tartható télen a ráhelyezett étel. Kép

Fából készült remekmű háttérvilágítással. Elkészítese itt található: Kép

Kép

Fantasztikusan nézhet ki megfelelő enteriőrben ez a fém rácsos burkolat. Kép

Takarás egyszerű textillel. Kép

Egy ügyes fémmunkás mesterember akár egy ilyen darabot is elkészíthet. Kép

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!